Jump to content
IHC-User.dk
 • 0
Mr_Mo

IHC, hvorfor?

Question

Hej alle.

Jeg har købt et hus og fik at vide fra mægleren, at der var installeret IHC og at man kunne opgradere systemet til at kontrollere huset med en app. De tidligere ejere, har åbenbart ikke brugt dette. Jeg havde selv tænkt at kaste mig ud i home automation projekt med raspberry pi og homeassistant, eller holde mere simpelt med noget som smartthings/andre løsninger. Jeg tænkte initelt fedt! Nu har jeg forsøgt at finde ud af det smarte i LK IHC systemet, men ikke kommet særligt langt, udover at man kan programmere sine afbrydere, så man ikke skal ud i at installere smart switches til kontrol af sine lamper/smart plugs. Tænkte måske I kunne hjælpe mig med fordelene :)

Jeg kan se, at bare app'en koster 249 kr pr. smartphone (med elendige 2,3 stjerne rating) og appen til iPad koster 389 kr og en rating på 1,7(!). Det koster knap 900 kr, udover at tablet app'en kun er på iPad og man derfor skal investere i dette til 2500, fremfor en billig Google Nest Hub til 900 kr. Jeg kan forestille mig, at hvis dette er prislejet for deres produkter, bliver det dyrt i forhold til fx Home assistant og selv at installere smart switches og plugs, på trods af at IHC-systemet er allerede installeret. 

Jeg ved ikke hvor udførligt IHC systemet der er installeret i huset er, og om jeg skal ud i at investere i flere "moduler" eller "opgradere". Men inden jeg kaster mig ud i IHC systemet, vil jeg høre hvorfor jeg skulle det, i forhold til andre løsninger. Jeg kan ikke lige se ideen, til at betale 3400 kr for apps og iPad også have mindre integrationsmuligheder (med andre devices) end jeg ville have hvis jeg investerer min tid (i både opsætning og oplæring) og penge i fx Homeassistant.

Håber I kan hjælpe!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Da vi købte vores hus for 3 år siden med IHC, der var min viden omkring smarthome begrænset til Philips Hue, som jeg havde haft siden det kom på markedet. Og allerede på det tidspunkt var jeg rimelig træt af det.
Da det gik op for mig, hvad IHC egentlig var for noget, så tog tingene (interessen) i den grad til. Bla med at sætte mig ind i hvordan det her IHC var strikket sammen, (der var absolut ingen dokumentation på hele huset, som i min optik er en rimelig stor installation fordelt på 296m2 og 13 rum). Samtidig med jeg blev klogere på IHC, så gik jeg stille og roligt i gang med at udvide installationen, bla med IHC alarm, og derefter IHC varmestyring. Ydermere gik det også op for mig, hvor begrænset IHC egentlig var i sig selv. Jeg synes jeg manglede nogle ting, specielt integration til de relative nemme Z-wave enheder, som oprindelig var min plan at tilføje en hulens masse PIR til udendørsbelysningen, og måske også noget varmestyringspanel i værelser/rum. Derfor begyndte jeg at kigge på, hvordan man kunne "smelte" IHC sammen med andet, og fik da også rodet mig ud i nogle systemer, som dengang påstod de kunne en hel masse sammen med IHC, først openhab, der selvom det virkede med IHC, så var det simpelthen for tidskrævende til min tålmodighed, på det tidspunkt. Så prøvede jeg Domiticz og Home Assistant, men fandt hurtigt ud af, at de var på det tidspunkt ikke specielt klar til IHC. Og de var kun lidt mindre besværligere end openhab. Så efter nogle få ugers forgæves forsøg, blev jeg stædig og vendte tilbage til openhab. Det skulle jeg nok aldrig ha gjort, for selv efter mere end 2 år, sidder jeg stadigvæk næsten dagligt og pille-roder-rager i det. Og hele min oprindelige plan (med integrering af Z-wave og smart udendørsbelysning og overvågning) blev vendt fuldstændig op og ned, specielt efter der kom mulighed for stemmestyring.
Min første prioritet blev at få fuld stemmestyring i hele huset. Samtidig med det, så vil jeg have en ordentlig monitor, hvor man kan se status på hele huset på een gang. Jeg har IHCremote og IHCtablet, men må erkende, det er ikke godt nok, (og jeg har ikke haft tålmodighed nok til at sætte mig ordentlig ind i Scene viewer/Design, selvom det nok i virkeligheden kunne give mig det samme, ihvertfald med IHC installationen. Men med openhab har jeg til gengæld åbnet en mega dør til praktisk talt alt muligt andet, samtidig med jeg kan lave en ordentlig monitorering af husets tilstand. Så der var ikke umiddelbart nogen grund til at begynde at rode med noget begrænset IHC. 

Status i dag er, at nærmest alt hvad der kan integreres er integreret. Det er langt langt overgået min oprindelige plan, fordi jeg "desværre" har for vane at ikke kunne begrænse mig. Det betyder at jeg faktisk har fuld overvågning og styring på tværs af: (tilfældig rækkefølge)
Chromecast enheder i huset, inkl Google Home enheder. 
Philips Hue
IHC
IPkamera
Modbus (til Nilan ventilations anlæg og solcelleanlæg med batteri)
MQTT (snakker sammen med Sonoff enheder, som jeg bruger til at måle strøm på forskellige forbrugsgenstande)
Netamo (vejr station)
Netværk (alle faste og Wifi enheder i huset inkl specifik Ubiquiti Unifi, som bla bruges til at finde ud af, hvem der er hjemme)
OpenWeatherMap - En online vejr data udbyder.
TP-Link Smart Home produkter. Jeg har selv kun en enkelt stikkontakt som kan måle strøm forbrug). 
Velux, som styres via et KLF200 interface.
Xiaomi Mi og Aqara enheder, inkl en støvsugerobot. 
Lidt forskellige Z-wave enheder, primært PIR enheder.
Zigbee - Igen primært PIR.


Alt er som sagt integeret på tværs, hvor openhab mest af alt leger gateway. Jeg har nogle forholdsvis få rules i openhab, som dog primært bruges til at overvåge forskellige enheder. Men det er bla via openhab, at jeg har fuld automatisk vinduestyring af vores 8 ovenlys Velux vinduer, som bla arbejder sammen med IHC Alarm. (Er vinduerne åbne og alarmen kobles til, så lukkes de automatisk). 
Jeg kan, hvis jeg vil, styre nærmest alt fra IHC tryk rundt omkring i huset. Men som nævnt, så er det en funktion jeg bare ikke gider bruge ret meget, hvis jeg kan undgå det. Meningen er det skal passe sig selv. Og når der er behov for at trykke på noget, så er der kommet stemmestyring på, så familien selv kan vælge, om de vil rende rundt efter trykkene, og stå og lege med dem, eller de bare vil sige, hvad der skal ske :D
Det hele er integereret via en grafisk plantegning af huset som viser alt, (eller dvs det er meningen med det.. Jeg knokler mig igennem at lære SVG kodning/vektor grafik). 
Planen er at den skal placeres centralt, (eller hvor den giver bedst mening) og kunne aktiveres med stemmen, (muligvis et IHC tryk også). Og så kan man som sagt se status på hele huset. 
Det lyder af meget, hvorfor det også er inddelt i forskellige lag, som selvfølgelig kan aktiveres/deaktiveres med stemmestyring. 
Her er en foreløbig plan. Når mine kreative evner er blevet gode nok, så kommer det forhåbentlig til at se lidt bedre ud:
 1517005795_floorplanjanuar2020.thumb.png.026aac05f1d8d85b7b5ecb5fddc99325.png
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Hvis dit fokus lige pt ligger på at kunne fjernstyre IHC installationen med app/ipad, så er min anbefaling - Drop LK´s apps. Det er som du selv siger, svine hammerende dyrt, og i flere tilfælde unødigt. 
Jeg ved ikke hvad Home Assistant har af apps. Jeg bruger selv Openhab2. Openhab2 har en app som fungere ganske glimragende. Via openhab2 og Google Home har jeg også fuld stemmestyring på hele installationen. Så jeg vil ikke se mig tilbage til LK´s apps, selvom jeg har både deres IHCremote og IHCtablet. 

Men - Både openhab2 og Home Assistant kræver en indlæringsprocess, som kan virke ret stejl. Så man skal have en vis portion interesse og tid til at ville sætte sig ind i det. Ellers går man sandsynligvis lyn hurtig død. 

Alternativ er Mikkels IHC Captain. Det er super nemt, og han er ekstrem aktiv til at udvikle på det. Det kan du læse mere om her på forumet. Det kræver en Rpi. Men det er en smal sag at få det op og køre. Det er super fedt som app/fjernstyring, selvom det ikke lige er en selvstændig app. Det er et web-interface.  

Mht til din IHC installation, så er det svært at sige, da det er rimelig begrænset hvad du har givet af oplysninger. Hvis det er en rimelig god/stor installation med tilpas ny controller, så er der faktisk oceaner af muligheder i logik styringen. Men du er nødt til at komme med noget mere info, evt billeder af installationen (moduler/tavle osv) før det er helt muligt at sige noget konkret om det.
Jeg har massere af logik styring i min controller, selvom jeg også har openhab2. Det er der flere årsager til. Men den primære årsag er, at hvis openhab går ned (eller jeg mister interessen, sælger huset osv), så kan jeg pille det fra, og huset kører videre næsten som om intet er hændt. Der vil være nogle særlige funktioner, som ikke længere virker. Men grundlæggende, lys, varme, alarm og ventilation med dets IHC logikstyring, virker som det plejer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Tak for dit svar! Godt at gå det bekræftet med LK's apps. 

8 minutes ago, Kandersen said:

Men - Både openhab2 og Home Assistant kræver en indlæringsprocess, som kan virke ret stejl. Så man skal have en vis portion interesse og tid til at ville sætte sig ind i det. Ellers går man sandsynligvis lyn hurtig død. 

Jep, det er jeg godt klar over. Det kan være jeg starter ud med noget mere simpelt, som jeg skriver. Jeg har stødt på Openhab, da jeg læste om alternativer til Home Assistant, det lød til at HA havde et større community og flere der skiftet til HA, end den anden vej. Men jeg har dog mod på Rpi og HA/OpenHab/IHC Captain - eller hvad der nu giver bedst mening med husets setup og tilgængelige apps. 

14 minutes ago, Kandersen said:

Mht til din IHC installation, så er det svært at sige, da det er rimelig begrænset hvad du har givet af oplysninger. Hvis det er en rimelig god/stor installation med tilpas ny controller, så er der faktisk oceaner af muligheder i logik styringen. Men du er nødt til at komme med noget mere info, evt billeder af installationen (moduler/tavle osv) før det er helt muligt at sige noget konkret om det.

Ja, sorry. Kendte desværre ikke noget til systemet og derfor ikke taget billeder. Overtager huset pr. d. 1/2, så må jeg undersøge det nærmere :) Det bliver et spændende projekt, at kaste sig ud i uanset hvad :D 

19 minutes ago, Kandersen said:

Jeg har massere af logik styring i min controller, selvom jeg også har openhab2. Det er der flere årsager til. Men den primære årsag er, at hvis openhab går ned (eller jeg mister interessen, sælger huset osv), så kan jeg pille det fra, og huset kører videre næsten som om intet er hændt.

Men kræver det ikke, at man både sætter sig ind i Openhab (som du selv siger, har en rimelig stejl indlæring) og IHC? Installationen er fra 2012, og ved ikke om det er opgraderet sidenhen. Så hvis det er en gammel controller med småt installation, og jeg ikke er interesseret i en "backup", giver det mest mening, at se bort fra IHC? Eller giver det mig nogle muligheder, hvor det alligevel er værd at opgradere med nyere controller og moduler? Jeg vil gerne have fjernstyring (om det er app eller webinterface er ligegyldig) og stemmestyring, så jeg kommer nok under alle omstændigheder til at supplere med noget udover IHC. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Jeg vil sige at hardware stabilitet er ihc nok noget af det bedste og mest brugte i DK. At de på visse software områder er håbløst bagud er jeg enig. Jeg vil dog mene at du kan komme langt med de forskellige løsninger som i diskutere. Hvis stemme styring/Google integration er vigtigt for dig kan IHC captain ikke hjælpe dig pt. Jeg lavede oprindeligt IHC captain fordi jeg netop var træt af LKs lukkede og dyre platform.

Jeg har en masse nyt på vej men grunden til jeg ikke laver en masse logik som er kritisk i IHC captain er at jeg har den holdning at slukke og tænde lyset ikke skal være afhængig af software (selvom IHC controller naturligvis afvikler software)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Stabilitet er også noget af det vigtigste for mig og det er vel den største fordel at efter at opsætte IHC en gang, så kører det bare. Det er også derfor jeg gerne vil have en lokal løsning som HA, fremfor cloud løsning som Smartthings, for blandt andet at øge stabiliteten. 

Spændende med det nye der er på vej, fedt at se at det her er en aktiv community hvor der på trods af det lukkede system bliver udviklet på af brugerne!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
6 timer siden, Mr_Mo skrev:

Ja, sorry. Kendte desværre ikke noget til systemet og derfor ikke taget billeder. Overtager huset pr. d. 1/2, så må jeg undersøge det nærmere :) Det bliver et spændende projekt, at kaste sig ud i uanset hvad :D 

Kender det godt. Var selv igennem det for 3 år siden :)

 

6 timer siden, Mr_Mo skrev:

Men kræver det ikke, at man både sætter sig ind i Openhab (som du selv siger, har en rimelig stejl indlæring) og IHC?

Jo.. Hvad skal man ellers bruge sin sparsomme tid på? :D

Hvis din installation er fra 2012, så er der næppe problemer med controlleren er for gammel. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

For en del år siden stod jeg i samme situation: overtog et hus med IHC (meget basic). På det tidspunkt var SmartHome markedet ikke der hvor det er i dag, så jeg valgte at investere yderligere i IHC systemet (primært lysdæmpere). Siden har jeg programmeret en del scenarier og automatik - og er super glad for en driftsikker løsning. So far, so good.

LK (Schneider) er gået noget i stå og jeg tror ikke at IHC overlever endnu et århundrede-skifte - men det gør jeg heller ikke, så det er lige meget ;-) Jeg synes ikke at de forskellige SmartHome løsninger er moderne nok til et helt hus, ifht den driftsikkerhed jeg ønsker (det er min subjektive vurdering).

Lidt sort og hvidt ser jeg, at du har følgende valg:

 1. Et non-SmartHome (det fungerer altid)
 2. Et SmartHome med dimser (lave omkostninger og muligt bølv).
 3. Et SmartHome for real (høje omkostninger og tid!)

#1 er kedeligt. Min oprindelige IHC var tæt på denne løsning, måske er det i praksis også hvad du har.

#2 er en best-of-breed løsning - en udvidelse af #1 med dimser (Phillips Hue fx). Integration er det store problem her. Og hvor lang tid systemet virker (mit IHC - med eller uden app - vil virker de næste mange år; kun afhængigt af om LK stopper med at lave reservedele).

#3 kræver god planlægning og professionel kundskaber - samt en del tid til selv at udvikle. Og en pris! (30-50-80k afhængigt af moduler). 

LK app'sne er ... unikke ... ifht pris/kvalitet. Men det du skal spørge dig om, er hvad dit budget er - og hvad du gerne vil kunne [læs: behovs- og budgetanalyse].

For mig hvad det vigtigt at kunne lysdæmpe i hele huset og at kunne styre lyset uden apps (jeg er ikke så meget til farver, så Philips Hue er ikke for mig). Fx har jeg "adaptiv lys", så lyset tændes ifht tid på dagen og scenarier i køkken, stuen med lysdæmpning af al lys og Morgen-Sol (lys i soveværelse tænder og skrues på som et visuelt vækkeur). En sådan #3 løsning kommer med en pris: lille ifht husets pris, men meget højere end dimse-land ;-) Derudover havde jeg svært ved at finde en elektriker, der kunne programmere IHC så det måtte jeg gøre selv.

IHC Captain skal på i løbet af 2020 (super arbejde Mikkel!!!). Openhab har jeg kigget på, men det virker som overkill ifht mine behov.

In short: 

 1. Lav dit behov/budget analyse (inkl. din tid).
 2. Vælg tidshorisont (en installation for et år, for ti år eller 25 år) og vælg leverandør derefter.

God fornøjelse ... 

/nils

P.S: Endelig kan du beholde det du har og vendte 8-10 år. Måske er Legrand (https://www.securityinfowatch.com/residential-technologies/smart-home/product/21120323/legrand-drivia-with-netatmo-smart-electrical-panel-from-legrand) modnet og er kommet til Danmark eller fået IHC ind i 20'erne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
On 1/13/2020 at 10:08 AM, Mr_Mo said:

Nu har jeg forsøgt at finde ud af det smarte i LK IHC systemet, men ikke kommet særligt langt, udover at man kan programmere sine afbrydere, så man ikke skal ud i at installere smart switches til kontrol af sine lamper/smart plugs. Tænkte måske I kunne hjælpe mig med fordelene 

Jeg fik installeret IHC i min lejlighed for 15 år siden. Det kørte fint indtil vil solgte lejligheden for et år siden. Samtidigt købte vi en ny og installerede IHC Wireless i hele lejlighed.

Basalt set er IHC designet til at man lever i LK's relativt begrænsede univers. Alle udvidelser ud på PC'er, tablets, mobiltelefoner, Hue, etc. er mest på trods af LK. De har hidtil vist meget lidt interesse for den slags (selvom det måske ændrer sig nu). I praksis er LK også holdt op med at udvikle på systemet.

Det fede ved IHC er at det fungerer. Specielt de allerførste kontrollere var bundstabile. Den jeg havde i min gamle lejlighed kørte i 15 år uden nogensinde at give problemer. Den nyeste IHC Controller er ikke høj kvalitet. Måske vil LK opdatere den - jeg gætter på problemet primært er i deres software og den måde det er skruet sammen på.

Men EL skal fungere. Det skal være sådan at når man kommer hjem, så kan man tænde lyset. Man hvis ventilatoren på badeværelset er "smart" skal skal det virke hver gang. Det nytter ikke noget at skidtet holder op med at virke fordi en eller anden gateway er død eller internetforbindelsen er nede.

Jeg har også købt LK's Android app (du behøver kun købe den en gang per bruger). Den stinker men jeg bruger den alligevel nogen gange. Til nogen ting er den nemmere end IHC Captain. Jeg har også IHC Captain og det er fantastisk, selvom der er en hel del features jeg også gerne så der. Men faktum er at jeg kun tilgår systemet fra computer, tablet eller telefon en eller to gange om ugen. Langt det meste betjening foregår på de LK trykknapper der findes alle steder. Det er ganske enkelt det nemmeste.

Som kuriosum kan jeg nævne at vi også har IKEA trådfri rullegardiner (uden Philips Hue). Jeg så gerne at jeg fik bundet det sammen med IHC (fx. gennem IHC Captain) men lige nu er stort set alt betjening gennem de trykknapper IKEA leverede. Jeg bruger næsten aldrig telefonen til at styre skidtet.

Med mindre du har travlt, så tror jeg din nuværende installation rummer mange muligheder som den er. Hvis man køber noget nyt nu, så er der en pæn sandsynlighed for at du ikke vælger vinderen og bliver nødt til at skifte det igen på et senere tidspunkt. Vi er kun lige begyndt på smarte systemer til boligen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...

Important Information

Privacy Policy og We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.