Hop til indhold
  • 0

Tavle projekt


Rene.Qvist
 Share

Spørgsmål

Jeg er ved at skulle planlægge en større tavle ombygning og det skal ende med at jeg har 1 Ug12 tavle det sidder over min målerramme, og i den tavle skal der ikke være andet end HPFI evt lynnedslags beskytning (hvis der er nogen der har et godt råd til hvilken en jeg kan anvende) Fra denne tavle skal jeg have forsynet en Hager FWB63N, tavle hvor i jeg så skal have alle aut. Sikringer, diverse ihc osv... Et af spørgsmålene er så hvilken type kabel skal jeg etablerer som forsyning til FWB tavlen, jeg har mulighed for at trække trække rør mellem de 2 tavler, evt 50mm rød trækkerør.På forhånd tak René

Link til kommentar
Del på andre sites

Recommended Posts

  • 0

Hej mit spørgsmål ligger måske en smule uden for tråden, men omhandler dog også et tavle projekt. Jeg skal ligeledes sammen med min elektriker til at bygge ny tavle foran min kommende IHC installation. Derfor vil jeg høres jeres mening og erfaring med kvaliteten på Malmbergs automatsikringer og HPFI relæer?Prisen ligger jo i den rigtige ende, men hvis kvaliteten ikke følger med er det bare spild af penge. På forhånd tak. MVH Thomas.

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Kan ikke lade være...Korrekt' date=' i bolig må 1' date='5mm2 maks forsikres med 13a. Alle andre steder afhænger det at varmeafledningsforhold, omgivelsestemperatur og samlet fremføring med andre kabler. Oftest benyttes 75% reglen (dansk forenklet regel), altså maks 75% belastning i forhold til varmeafledningsforhold, for at undgå varmeproblemer pga. andre kabler. Se evt side 184 og 187 i sb6...[/quote'']Ja selvfølgelig.. :cheer: Så er det derfor man normalt kun bruger 10A når det ikke er boliger. En 1,5 kvadrat må belastes med 15,5A ved normale varmeafledningsforhold, og når man bruger 75% reglen for at komme ud over besværlige beregninger om nærføring osv. må den kun belastes med 11,625A og deraf 10A sikring. Jeg havde da fået fat i lidt af det på kurset så. :laugh:
Man kan ikke på nogen måde lave en alm bolig inst. Med 13A sikr. Der skal bruges 10A sikr. Og svaret på det kan du selv givet i at en 1,5mm2 kan belastes med 15,5A ved normale varmeafledningsforhold. 75% af 15,5 er 11,625A og det er jo mere end 10A. Altså 13A er ikke gokendt.
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

Der tager du fejl... Du hentyder til 75% reglen, som er danske forenklede regler til brug alle andre steder end bolig. I SB6 findes et fint skema over sikringsstørrelser kontra ledningskvadrat, til brug i bolig. I industri er der vedvarende belastning af installationen, dette forholder sig noget anderledes i en bolig ;-)Edit: i bolig skal du ikke tage højde for oplægning, varmeforholde osv..... Hvorfor ikke følge de simple regler der nu engang er udstukket i sb6?

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Der tager du fejl... Du hentyder til 75% reglen' date=' som er danske forenklede regler til brug alle andre steder end bolig. I SB6 findes et fint skema over sikringsstørrelser kontra ledningskvadrat, til brug i bolig. I industri er der vedvarende belastning af installationen, dette forholder sig noget anderledes i en bolig ;-)Edit: i bolig skal du ikke tage højde for oplægning, varmeforholde osv..... Hvorfor ikke følge de simple regler der nu engang er udstukket i sb6?[/quote']Hvor i sb6 finder du omtalte skema. Sidst jeg var på kusus i sb for et par mdr var denne 75% regl nu gældende for bolig inst.
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Man kan ikke på nogen måde lave en alm bolig inst. Med 13A sikr. Der skal bruges 10A sikr. Og svaret på det kan du selv givet i at en 1' date='5mm2 kan belastes med 15,5A ved normale varmeafledningsforhold. 75% af 15,5 er 11,625A og det er jo mere end 10A. Altså 13A er ikke gokendt.[/quote']Nu ved jeg ikke om det var til mig eller Lars Nielsen, men jeg er helt enig med ham. I boliger må man gerne bruge 13A foran en 1,5mm2. Du kan se det i afsnit 801.433A i sb (tabel 801A).Dog holder jeg ved, som jeg tidligere har sagt, at man IKKE må sætte 13A foran sine 230V Output moduler. Min påstand er også blevet underbygget siden sidst det blev diskuteret, da der nu under tekniske data til 230V output moduler står FORSIKRING MAKS. 10A :whistle: 230V OUTPUT TEKNISKE DATA
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Nu ved jeg ikke om det var til mig eller Lars Nielsen' date=' men jeg er helt enig med ham. I boliger må man gerne bruge 13A foran en 1,5mm2. Du kan se det i afsnit 801.433A i sb (tabel 801A).Dog holder jeg ved, som jeg tidligere har sagt, at man IKKE må sætte 13A foran sine 230V Output moduler. Min påstand er også blevet underbygget siden sidst det blev diskuteret, da der nu under tekniske data til 230V output moduler står [b']FORSIKRING MAKS. 10A :whistle: 230V OUTPUT TEKNISKE DATA
Vil lige bakke op om denne fortolkning. 13A er OK til 1,5mm2 i bolig, dog kun 10A før 230V outputmodul.
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Man kan ikke på nogen måde lave en alm bolig inst. Med 13A sikr. Der skal bruges 10A sikr. Og svaret på det kan du selv givet i at en 1' date='5mm2 kan belastes med 15' date='5A ved normale varmeafledningsforhold. 75% af 15,5 er 11,625A og det er jo mere end 10A. Altså 13A er ikke gokendt.[/quote'']Nu ved jeg ikke om det var til mig eller Lars Nielsen, men jeg er helt enig med ham. I boliger må man gerne bruge 13A foran en 1,5mm2. Du kan se det i afsnit 801.433A i sb (tabel 801A).Dog holder jeg ved, som jeg tidligere har sagt, at man IKKE må sætte 13A foran sine 230V Output moduler. Min påstand er også blevet underbygget siden sidst det blev diskuteret, da der nu under tekniske data til 230V output moduler står FORSIKRING MAKS. 10A :whistle: 230V OUTPUT TEKNISKE DATA
I følge sb6. Og det afsnit snakker om står der følgende: Tabel 801 A må dog ikke anvendes i følgende tilfælde:339– For kabler og ledninger, som kan forventes at blive belastet med en strøm, der overstigerhalvdelen af den højst tilladte mærkestrøm for den tilhørende overbelastningsbeskyttelse,i længere tid end 3 timer ad gangen.Note Det kan f.eks. forekomme ved anlæg til elektrisk rumopvarmning.– For kabler og ledninger, som er fremført tæt på ydre varmekilder på en strækning, deroverstiger 0,5 m.Note Det kan f.eks. forekomme, hvor varmerør og kabler er fremført i samme panel eller bygningshulrum.Dette vil sige at det er elektrikkeren som opfylde de krav. Og det kan han have lidt svært ved da han ikke ved hvad en forbruger vil sætte til sine stikkontakter. Og de disse tider skal der ikke man brugs genstande til at trække 6,5A i mere end 3 timer. Og så det ikke lovligt. Derfor kan det ikke lade sige gøre at lave en installation med 13A sikr. Selvom SB 6 siger noget andet.....
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

Du har ret mht. fortolkningen! Men hvor tit trækker du mere end 6,5A i ét kabel i 3timer? Personligt har jeg aldrig ramt den grænse.... Og dog, bruger kun 16a foran 2,5mm2 :-)Så det hele er en bedømmelse, som foretages af installatøren og brugeren. Jeg har dog aldrig været ude for en lysinstallation hvor det blev et problem!

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
Du har ret mht. fortolkningen! Men hvor tit trækker du mere end 6' date='5A i ét kabel i 3timer? Personligt har jeg aldrig ramt den grænse.... Og dog, bruger kun 16a foran 2,5mm2 :-)Så det hele er en bedømmelse, som foretages af installatøren og brugeren. Jeg har dog aldrig været ude for en lysinstallation hvor det blev et problem![/quote']Hvis du har en person som f.eks køber et air con anlæg i harald møgborg. Som gør det selv anlæg. Bruger det over 6,5A og med disse varme grader vi i øjeblikket er det ikke noget problem at køre længere end timer. Men uanset hvad bruger jeg personligt kun 10A sikr. Så problemet løst.
Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0
I følge sb6. Og det afsnit snakker om står der følgende: Tabel 801 A må dog ikke anvendes i følgende tilfælde:339– For kabler og ledninger' date=' som kan forventes at blive belastet med en strøm, der overstigerhalvdelen af den højst tilladte mærkestrøm for den tilhørende overbelastningsbeskyttelse,i længere tid end 3 timer ad gangen.Note Det kan f.eks. forekomme ved anlæg til elektrisk rumopvarmning.– For kabler og ledninger, som er fremført tæt på ydre varmekilder på en strækning, deroverstiger 0,5 m.Note Det kan f.eks. forekomme, hvor varmerør og kabler er fremført i samme panel eller bygningshulrum.Dette vil sige at det er elektrikkeren som opfylde de krav. Og det kan han have lidt svært ved da han ikke ved hvad en forbruger vil sætte til sine stikkontakter. Og de disse tider skal der ikke man brugs genstande til at trække 6,5A i mere end 3 timer. Og så det ikke lovligt. Derfor kan det ikke lade sige gøre at lave en installation med 13A sikr. Selvom SB 6 siger noget andet.....[/quote']Ja det er faktisk et lidt underligt forbehold. Man må gerne trække 10A dagen lang, hvis der sidder en 10A gruppe, men akkurat det samme kabel kan pludselig kun holde til 6,5A i max 3 timer i streg, hvis man udskifter med en 13A gruppe. :silly: Der hvor den sikkert kan diskuteres er nok :– For kabler og ledninger, som kan forventes at blive belastet med en strøm, der overstiger halvdelen af den højst tilladte mærkestrøm for den tilhørende overbelastningsbeskyttelse,i længere tid end 3 timer ad gangen.Det kan man jo sagtens forvente, men du har da ret i, at den da helt sikkert kan diskuteres. Jeg har dog ALDRIG oplevet at en boliginstallation er blevet kasseret til et 10% eftersyn pga. 13A sikringsgrupper, så helt ulovligt kan det jo ikke være.Til IHC output230 SKAL der dog altid anvendes maks. 10A!
Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette spørgsmål

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loader...
 Share

×
×
  • Tilføj...

Important Information

Privatlivspolitik og We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

1200x630bb.png

ok