Hop til indhold

Hvad er alternativerne til LK IHC?


Lars1
 Share

Recommended Posts

Schneider har d. 31/8-2023 annonceret at LK IHC controller HW7.x Visual 3 udgår med øjeblikelig virkning, og der ikke kommer nogen afløser. Resten af LK IHC produkterne udgår efterhånden som det eksisterende lager bliver tømt.
Inden man går i panik over at der ikke længere er support på ens LK IHC installation, bør man huske på at LK IHC installationer har det med at holde RIGTIG længe uden at give problemer. Det er ikke unormalt at en installation køre både 20 og 30 år uden problemer. Problemerne opstår typisk når man vil lave ændringer i dem.

 

Schneider har lavet et IHC nyhedsbrev hvor man kan få mere info om Schneider's alternativer til LK IHC. Man kan tilmelde sig nyhedsbrevet her. https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=reFRbkvFOUu1mA_-muaP75nTbeFzOPNPpOLWZfeYF3tUNFdKNEtKTVBVUlhOMVY2VlkzVEROS1VaMS4u&mkt_tok=MTc4LUdZRC02NjgAAAGOkuMlS4LEdDBxipFvsq4r_0rbUxcWxNbLkGuA-o_mPxlFh1m9P0yqsmqZ8bBQ5tdbCEGF8tsgcebcyQ1iamdBXT9A_-ocleH--fYRcOgLNn8BmqWAm0rG

 

Denne FAQ forsøger at liste mulige alternativer. Hvilke der er best afhænger af hvad man bruger sin IHC controller til og ønsker at bruge den til. Diskution om alternativerne bør ske i denne tråd https://www.ihc-user.dk/forum/forums/topic/10806-ihc-controlleren-udgår/

 

Mulige alternativer

LK IHC standalone (LK IHC uden controller og uden wireless)

Det er muligt at koble LK IHC I/O modulerne sammen direkte uden controller. De vil så virke som følg, hvilket vil sige som klassisk afbryder. Man vil ikke have den samme flexibilitet og funktionalitet som med en LK IHC controller, men i det mindste vil man have lys i huset uden at skulle ud i en større investering i et andet smarthouse produkt. Desværre kan man ikke bibeholde sine svagstrøms tryk, da direkte sammenkoblede I/O moduler virker som følg (udgang samme tilstand som indgang), mens LK IHC programmerne typisk er programmeret som kip relæer.
Har man også wireless enheder i sin installation, kan disse linkes direkte med hinanden. Uden controller, kan man desværre ikke kommuniker mellem LK IHC tavle moduler og LK IHC wireless enheder. Så hvis man har LK IHC svagstrøms tryk som er forbundet til LK IHC input moduler og LK IHC wireless dimmer, så vil det ikke virke uden controller.


Det er dog begrænset hvor længe man vil kunne få reservedele til denne løsning, da Schneider har stoppet produktionen af alle LK IHC komponenter. Efterhånden som lageret af eksisterende produkter bliver udsolgt, udgår produkterne.

 

LK IHC wireless standalone

Modsat LK IHC standalone, er der her tale om en ren wireless LK IHC installation, uden controller og uden tavle moduler. Denne type installationer, kan relativt nemt erstattes med et anden smarthouse produkt som er wireless baseret, som f.eks. Wiser, Z-Wave, Zigbee, Shelly m.fl.

 

Kip relæer

Man kan også erstatte I/O modulerne med standard kip relæer. Man vil ikke have den samme flexibilitet og funktionalitet som med en LK IHC controller, men i det mindste vil man have lys i huset uden at skulle ud i en større investering i et andet smarthouse produkt og man kan bibeholde sine svagstrøms tryk.

 

KNX https://www.knx.org/

Er nok det som kommer LK IHC nærmest når man kigger på produkt kataloget (sensor, styringer m.m.). Jeg har aldrig prøvet at programmer KNX, så jeg kan ikke sige om det kræver trejdeparts produkter at lave de avancerede ting man kunne i LK IHC

Fordele:

  • Kablet og wireless ligesom LK IHC
  • Fuldt produkt program ligesom LK IHC
  • har flere interface for adgang via trejdeparts produkter
  • Er en standardiceret multivendor platform, så den udgår nok ikke lige forløbig

Ulemper:

  • Nærmest umuligt at komme i nærheden af hvis man ikke køber det hos via en el-installatør.
  • Er TEMMELIG dyrt.

 

Loxone https://www.loxone.com

Nok det produkt som ligner LK IHC mest. Har ligesom KNX et fuldt produkt katalog, incl. de ting som LK IHC manglede. Jeg har aldrig prøvet at programmer Loxone, så jeg kan ikke sige om det kræver trejdeparts produkter at lave de avancerede ting man kunne i LK IHC.

Fordele:

  • Kablet og wireless ligesom LK IHC
  • Fuldt produkt program ligesom LK IHC
  • Support for Apple Homekit

Ulemper:

  • Proprietær produkt serie ligesom LK IHC
  • Det vides ikke om Loxone kan integreres med f.eks. OpenHAB eller Home Assistance
  • Umiddelbart forhandles det ikke i DK
  • Ser ud til at være relativt dyrt

 

Carlo Gavazzi Smarthouse https://carlogavazzi.dk/ https://www.smartbuilding.dk/

Kommer ligesom KNX tæt på LK IHC når man kigger på produkt kataloget (sensor, styringer m.m.), men er langt fra ligeså flexibelt som LK IHC. Hvis man skal lave noget avanceret som med LK IHC kræver det eksterne systemer som f.eks. openhab, home assistance etc. Dette er muligt via det indbyggede modbus interface i deres smarthouse controller.

Fordele:

  • Kablet og wireless ligesom LK IHC
  • Fuldt produkt program ligesom LK IHC
  • har modbus interface for adgang via trejdeparts produkter

Ulemper:

  • Nærmest umuligt at komme i nærheden af hvis man ikke køber det via en el-installatør.
  • Kræver trejdepart produkt for at lave de avancerede ting man kunne direkte i LK IHC

 

OpenHAB https://www.openhab.org/, Home Assistance https://www.home-assistant.io/ m.fl.

Opensource produkter man kan installer på f.eks. en Raspberry PI. Produkterne kan integrer med en LANG rækker smarthouse produkter, incl LK IHC, og man kan lave ting der er mere avanceret end man kunne med LK IHC alene. Produkterne er dog langt fra så stabile som LK IHC eller andre smarthouse produkter som ligesom LK IHC benytter en micro controller til afvikling af programmet.

Fordele:

  • Kan integrer med stort set alt

Ulemper:

  • Kræver at man har IT erfaring og kan programmer.
  • Der er en vis risiko for at systemet holder op med at virke i forbindelse med HW, OS eller SW opdatering, da det typisk er 3 forskellige producenter som er ansvarlige for de 3 komponenter. Med LK IHC eller et andet smarthouse produkt, er det en og samme producent som er ansvarlig for alle 3 komponenter.

 

Z-Wave https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave og Zigbee https://en.wikipedia.org/wiki/Zigbee

Z-Wave og Zigbee er 2 forskellige openstandard kommunikations protokoller i stil med KNX. Det er nemmer at få fat på Z-wave og Zigbee produkter end KNX produkter, men det er ikke alle Z-Wave og Zigbee produkter som kan kommuniker ordentligt med hinanden, og det kræver trejdeparts produkter som OpenHab eller Home Assistance hvis man vil lave noget avanceret med produkterne.
Z-Wave og Zigbee, uden trejdeparts produkt, kan best sammenlignes med LK IHC wireless standalone, og kan rimeligt problem løst erstatte dette. Udfordringrne kommer når de skal erstatte den funktionalitet, som ligger i en LK IHC controller med tilhørende tavle moduler m.m.

Firmaer som f.eks. https://logic-group.com/ har lavet en forretning ud af at lave smart house installationer baseret på Z-Wave

Fordele:

  • Kan købes i div. webshops

Ulemper:

  • Kun wireless
  • Kræver trejdepart produkt for at lave de avancerede ting man kunne direkte i LK IHC
  • Både Z-Wave og Zigbee har certificerings programmer, men der findes desværre produkter på marked fra begge standarder som er solgt med certificerings stemplet, selvom de ikke kan kommuniker problemfrit med andre certificerede produkter. Certificerings stemplet er derfor ikke nogen 100% garanti for at de virker problemfrit med produkter, baseret på samme protokol, fra andre producenter.

 

Wiser

Schneider's afløser for LK IHC. Kan langt hen af vejen det samme som LK IHC standalone (LK IHC uden LK IHC controller), men har også en app. Der findes en gateway, men mig bekendt er integration med trejde parts produkter dog fortsat temmeligt besværligt, selvom produkt serien er baseret på Zigbee. Produktet er mig bekendt IKKE Zigbee certificeret.
Wiser, uden trejdeparts produkt, kan ligesom Z-Wave og Zigbee, uden trejdeparts produkt, best sammenlignes med LK IHC wireless standalone, og kan rimeligt problem løst erstatte dette. Udfordringrne kommer når det skal erstatte den funktionalitet, som ligger i en LK IHC controller med tilhørende tavle moduler m.m.

Fordele:

  • Kan købes i div. webshops

Ulemper:

  • Ren wireless
  • Begrænset produkt program
  • Kræver trejdepart produkt for at lave de avancerede ting man kunne direkte i LK IHC
  • Trejdeparts integration er besværlig

 

Shelly https://www.shelly.com

Produkt serie i stil med Wiser, men med et breder produkt udvalg. Derudover understøtter de fleste af deres produkter flere kommunikations protokoller. Herunder Z-Wave, WIFI, Bluetooth og LAN

Fordele:

  • Kan købes i de nogle webshops
  • Et bredder produkt program end Wiser, men dog ikke på højde med KNX

Ulemper:

  • Tavle produkter bruger wireless eller LAN kommunikation.
  • Kræver trejdepart produkt for at lave de avancerede ting man kunne direkte i LK IHC

 

Atom https://www.pteknik.dk/i3-engineering-smart-hjem/

Produkt serie i stil med Loxone, men med langt smaller produkt udvalg. Dertil kommer at de ikke helt har styr på begreberne hvilket gør det MEGET svært at gennemskue hvad de enkelte ind/udgang egentlig kan. F.eks. skriver de at deres analoge indgange har en 12 bit ADC bitrate. Det er ikke en analog indgang, men en data linie, som den LK bruger til deres temp. sensor. En analog indgang vil være benævnt med f.eks. 0-20ma, 0-10V, PT100/PT1000 etc.
De har 9 forskellige controller. Det er et tydeligt tegn på at det ikke er særligt flexibelt eller scalerbart, men derimod et meget smalt fokuseret produkt. Man kommer derfor nok til at skulle have mere end 1 controller, selv i små smarthouse installationer.

Fordele:

  • Understøtter kablet smarthouse installation.
  • I det mindste nogle af controllerne har modbus interface, så integration med f.eks. OpenHAB eller Home Assistance burde være mulig.

Ulemper:

  • Proprietær produkt serie ligesom LK IHC
  • De nævner ingen stedder hvad det koster eller hvor man kan købe det.
  • Der er meget LIDT system dokumentation m.m. tilgængelig, så det er MEGET svært at gennemskue hvad produktet reelt kan, eller ikke kan.

 

Gateways

Hvis nogen skulle have mod på at lave en gateway til LK IHC I/O modulerne og temp. sensor, så er her nogle links til dokummentationen af kommunikationer med disse. Skulle linksne ikke virke, er det relativt nemt at reengineer. Det kræver bare at man sætter et occiloscop på datalinien. Så kan bitstrømmen aflæses.

Dingus har via Arduino boards forsøgt at lave en gateway, så man kunne kommuniker direkte mellem LK IHC I/O modulerne og f.eks. OpenHab eller HA uden en LK IHC controller. Linket til hans kode virker dog desværre ikke længere, og der har været et par tråde om at folk som har forsøgt at følge hans vejledninger ikke kan få kommunikationen med I/O modulerne til at virke stabilt.


Hvis nogen har kendskab til andre gateways, så lad mig høre om dem.

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 weeks later...
På 6.9.2023 at 13:01 , Lars1 skrev:

Ulemper:

  • Kræver at man har IT erfaring og kan programmer.

Som superbruger af både IHC og HA gennem flere år, finder jeg HA nemmere at konfigurere end IHC. Jeg vil mere sige:

Fordele:
- Bliver løbende opdateret (ca en gang pr måned)
- Et af de største Open Source projekter på GitHub
- Køber "local first" som hovedprincip.

Ulemper:
- Kræver teknisk indsigt til opsætning (selvom HA gør meget for at gøre det nemmere)
- Kræver tid til løbende justeringer (levende produkt)

Det er my five cent ;-)

Link til kommentar
Del på andre sites

  • Lars1 changed the title to Hvad er alternativerne til LK IHC?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loader...
 Share

×
×
  • Tilføj...

Important Information

Privatlivspolitik og We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

1200x630bb.png

ok