Hop til indhold
IHC-User.dk

Jacob Pøhlsgaard

Members
 • Antal indlæg

  12
 • Medlem siden

 • Senest besøgt

Om Jacob Pøhlsgaard

 • Rang
  Tekniknørd :-D
 1. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Cool, tak. Jeg tror jeg er ved at indse at en zero ikke er helt nok til OpenHab, så jeg starter forfra med En Pi3.
 2. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Grafana ser super lækkert ud. Jeg bruger selv Blynk til mine Arduino projekter. Thingspeak kan også være interessant, fordi det er bundet op på matlab, så man kan lave alle mulige skøre analyser. Jeg har endelig fået installeret OpenHab2 på min Pi Zero W og fået orienteret mig lidt. Jeg har lige et par hurtige totalt-begynderspørgsmål: 1: Skal jeg installere ekstra pakker som f.eks. MinimalModbus? 2: Skal der installeres drivere eller andet til den der dongle? Jeg har aldrig rodet med seriel kommunikation før, og kan ikke helt gennemskue hvor/hvordan det sættes op. 3: Skal jeg bare downloade og udpakke hele config folderen her https://github.com/starze/openhab2/tree/master/openhab2 i min egen /etc/openhab2? Eller er der et eller andet smart git trick? Jeg har iøvrigt fundet de kalibrerede følere, nu skal kæresten lige grave data fra sit arbejde frem :)
 3. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Tak for det. Det er en ordentlig mundfuld, så der skal vist lige tages noget tilløb, når jeg bliver frigjort fra diverse udendørsprojekter Min primære interesse lige nu er at lave grafer, så jeg kan se hvad der sker over tid, så jeg tror jeg kaster mig ud i noget python halløj. Så kan jeg prøve noget styring senere, når jeg har en eller anden form for baseline. Jeg vender lige tilbage, når jeg finder kalibreringsdata for de temperatursensorer. Apropos, er fugtsensorer da helt tossede. Nilan sensoren viser nu 23% og den jeg har sat op inde i stuen viser 45%. Det giver god mening med det spjæld. Alle har nok bare antaget, at der sidder en sensor der måler på spjældet. Hvis der ikke gør det, så er det jo klart, at du ikke kan få en "rigtig" status fra det. Mon ikke bare lysdioden og teksten på panelet afspejler den sidste kommando der blev sendt?
 4. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Du kan sagtens låne en DS12B20 sensor af mig, når jeg lige får lidt mere styr på mine dimser og hitter ud af hvad det faktisk er for nogen der er kalibreret. Jeg har modtaget min dongle Er der en eller anden form for "hello world" script jeg kan teste forbindelsen med før jeg kaster mig ud i OpenHab?
 5. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Jeps, jeg ved godt at "udeluft" sidder inde i dimsen, så det er temperaturen efter luften er transporteret gennem rørene. Jeg tror mine er OK isoleret, temperaturen der passer i hvert fald med det oldschool væsketermometer uden for vinduet på skyggesiden af huset. At udsuget er lidt varmt afspejler måske også, at den varme luft stiger op, og at udsugningen kan være fra rum hvor det er ekstra varmt. Jeg efterlyser ikke at anlægget decideret kan køle når det er varmt udenfor. Jeg ved godt, at jeg ikke har købt aircondition Det jeg gerne vil er, at det kan køle om formiddagen og aftenen, når der f.eks. er 15 grader ude og 23 inde. Og det kan det ikke som det ser ud nu, fordi det i den situation drøner 21 grader varm luft ind. Det er klart temperaturen stiger hvis jeg slukker. Så går alle følere mod temperaturen på loftet, som nok skal være omkring de 40 på en dag som i dag. Det er lidt det der er sagen her, jeg ser temperaturen stige, når jeg sætter flow'et OP, ikke ned. Når det er varmere udenfor lukker den faktisk bypass-spjældet, og forsøger at overføre varmen fra ind-luften til ud-luften, så måske fruen har fat i noget Men ja, det kan være svært at forklare forskellen på følt køling som følge af træk og reel sænkning af temperaturen. KAndersen: Hvilke følere bruger du? Jeg kører med alm. DS18B20 følere på Arduinoer. Jeg fik nogle stykker kalibreret professionelt, og de var allesammen spot on, og ofte bedre end firmaets dyre målegrej. Nu kan jeg så kalibrere andre følere efter dem i et glas vand, men igen, jeg har ikke haft brug for at modificere noget, for alt har ligget fint.
 6. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Ok, fedt, det ville ellers være rart hvis et eller andet var konsistent. :-/ Jeg kunne meget nemt reproducere effekten sammen med teknikeren i morges, så et var da altid noget. At gå fra trin 1 til 4 øgede indblæsningstemperaturen med 4 grader i løbet af få sekunder, og den stabilliserede sig lige under temperatur for udsugningen. Prøv igen i aften, hvor der er større forskel på inde og ude, der er det også mest tydeligt for mig. Generelt skal man måske regne med at luften opvarmes et par grader, og så er det svært at se effekten med de temperaturer der er lige nu. Nu har jeg også været oppe og kigge selv. Spjældet er måske 3*10-15 cm. Det lukker ikke for veksleren, men konkurrerer bare med den... der er sikkert mere modstand gennem veksleren. Det giver mening, at jo højere flow, jo mere luft vil der presses gennem veksleren, selvom spjældet er åbent.
 7. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Jep, det passer med manualen: Kandersen: Jeg tror det handler om at prøve at lege rundt om de regler der er sat. Man kan jo f.eks. hæve grænserne for vinterdrift og fugt til noget urealistisk, så burde man have frit spil til at sætte ting som man vil. Og igen, bruge panelet til at kontrollere, om de ting man ikke kan få til at virke gennem modbus er fordi man ikke forstå modbus eller fordi der er en regel et sted i systemet. Mht køling: Vores hus er ca. halvt så stort som dit, så kapaciteten burde være der. Det er nok mere tempereturen der driller. Jeg har lige haft besøg af en tekniker fra installationsfirmaet, og han siger, at bypass spjældet ikke er særlig stort, så jo højere luftflow, jo mere luft vil der ryge gennem veksleren (da dennes areal er større). Det passer med hvad jeg ser. Det hele virker fint på trin 1 (udeluft på 16 blæsers ind ved 18) mens det går galt allerede ved trin 2, hvor udeluften opvarmes fra 16 til 21 grader. Generelt ligger indblæsning ved normale hastigheder lige under udsugning. Teknikeren virkede ret overrasket over hvor galt det går. Det er ikke særligt tilfredsstillende, og slet ikke i tråd med, hvad der står i Nilans salgsmateriale. Ved ventilationshastigheder over trin 1 kan jeg ikke se forskel på om spældet er åbent eller ej, og så kan det hele være ret lige meget.
 8. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Det med de 24 timer tror jeg, at jeg har gennemskuet. Det er fordi styringen skal tage højde for to helt forskellige, og modsat rettede scenarier: 1: Om vinteren bliver det koldt uden for. Den relative luftfugtighed falder når luften varmes op i veksleren. Derfor skal der drosles ned, så luftfugtigheden ikke bliver for lav i hytten. Dette er en "lavfrekvent" hændelse, da de handler om svingninger i udetemperaturen hen over døgnet. Det gælder om at holde fugten inde i boligen. 2: Når jeg går i bad, så stiger luftfugtigheden drastisk, og så skal udsugningen bankes op på 4. Dette er en "højfrekvent" hændelse, da luftfugtigheden indenfor pludseligt bliver ekstremt meget højere end den plejer. Altså højere i forhold til et gennemsit over f.eks. 24 timer. Her handler det om at få suget ekstremt fugtig luft ud af boligen hurtigst muligt. Og jeg fandt ud af hvad mit problem var ved at nærlæse manualen: Neddrosling af ventilation ift. fugt sker kun i vinterdrift, altså når der er under 12 grader uden for. Det var derfor jeg så det som en periodisk fejl ift lang responstid. Grunden til at det virkede en gang imellem var, at temperaturen en gang imellem var under 12 grader, typisk om natten. Så tingene virker her som de skal, man skal "bare" kende reglerne. Noget helt andet, måske lidt off-topic: Hvad er jeres performance i "køling"? I dag havde jeg 26 graders udsugning, 24 graders indblæsning og en udetemperatur på 19 (altsammen aflæst på panelet). Er det normalt at luften opvarmes 5-6 grader i unit'en med bypass aktiv? Jeg havde forventet at det var noget mere effektivt. Men hvis følerne er så upræcise, så er det måske svært at sige :-/
 9. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Tak for nogle meget gode og grundige svar begge to! Der er helt sikkert nogle ting og "regler" inde bagved, og det gør det hele mere forvirrende. Det må være svært at vurdere, om det er fordi man ikke kan få modbus til at spille, eller om anlægget i sig selv driller. Det er lige præcis det min reklamation handler om, det er så bare lidt modsat dit. Da jeg havde Nilan gutten i røret, satte vi grænsen op til 45%, og så droslede den ned med det samme. Hans forventning var klart, at den justerer hastigheden med det samme. Det virker jo også fint en gang imellem med lav fugt og hver gang med høj fugt. Der findes en service-menu, hvor man vist kan sætte nogle af alle de regler, men jeg bad om at få den lukket så jeg ikke lavede rod i noget Kunne være jeg skulle have beholdt den. Mht. paneltemperaturen, så kan føleren jo bare være defekt. Det er jo ikke umuligt, at det kan være baggrunden for nogle af dine sære oplevelser? Hvis der er en hemmelig regel som bruger paneltemperaturen, og den så er 5 grader højere end den skulle være? Jeg bestiller en dongle magen til din, og så nu vil jeg lige bruge lidt tid på at få denne og lignende tråde læst ordentligt igennem, så vender jeg tilbage
 10. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Tak for gode råd og advarsler Planen var netop at købe en dongle der er afprøvet. Jeg kan godt se der bliver meget bøvl, så jeg har klart tænkt mig at gå efter de ting, som allerede er testet OK. Mht 8 pol stikket, så er det faktisk "brugervalg" (CN 12 ben 5 og 6) der er de to ekstra forbindelser, så det er måske ikke helt dumt. Hvad bruger man brugervalg til? Det lyder dybt bizart med det spjæld, jeg har læst de tidligere posts om det. Igen tænker jeg, at det måske er smart at have et øje på panelet imens man roder med det, for at se, om bypass spjældet er åbent (lys i lysdioden). Begge registre er "holding" registre. Som en der heller ikke rigtig ved noget, lyder det som om at "holding" registre bruges til at ændre ting og "input registre" bruges til at læse data. Man kan så læse holding registre med funktionen "03" istedet for "16". Det er måske værd at logge dem begge med et ret kort tidsinterval, og se se hvad der sker, når panelet selv bestemmer sig til at åbne og lukke spjældet. Mht. hastighed kan du jo også prøve at ændre dem på panelet, for at se om der skulle være et eller andet kriterie, som blokerer. Det er faktisk der mine problemer ligger: Min skifter ikke korrekt ned i hastighed, når luftfugtigheden når (langt) under grænsen. Nogen gange kan der gå mange timer, hvilket måske er interessant ift. dine oplevelser. Mht paneltemperatur: Hvis du ser den korrekte temperatur på displayet i panelet men får en forkert ud i modbus, så lyder det mest som om det er en forkert føler du får data fra? Så vidt jeg husker så står temperaturfølernes navne TXX på panelet i "vis data", så kan du måske prøve at korrelere nogen af de sære målinger, for at se, om du faktisk får de data du forventer. Det er sært, for det hele ser så nemt ud i manualen. Noget helt overordnet: Når man selv prøver at styre unit'en, bør det gamle panel så ikke kobles fra, så de to styringer ikke kommer op og slås?
 11. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Ja, jeg må indrømme jeg også havde lidt halvparanoide tanker om at der var lukket for uautoriseret tilgang med nye stik. Heldigvis har jeg ifm. fejlen på styringen snakket med en tekniker fra Nilan, og han var ret positiv omkring, at jeg satte noget logging op for at beskrive fejlen. Ifølge ham er det de samme forbindelser der er ført ud, så A1 og B1, som er modbus, sidder ved siden af 12V forbindelsen på det yderste ben, præcis som på billedet ovenfor. Der er så bare skudt 2 ekstra ben ind mellem A2, B2 og GND. Jeg kan se folk har købt forskellige USB dongles i trådens histore. Er der en der kan specielt anbefales nu (og som ikke er 1-2 måneder undervejs fra kina)? Passer paneltemperaturen med det forventede, hvis du aflæser den direkte på panelet (vis data)?
 12. Jacob Pøhlsgaard

  IHC, M-bus, Nilan og DanTherm ventilation.

  Hejsa, jeg er ny bruger her, fandt forumet pga. denne tråd. Jeg sidder med lignende tanker som jer, med Raspberry pi osv.. Har lige fået installeret et CT 300 system med CTS 602 styring, og vil (i første omgang) gerne logge nogle data.Både fordi jeg er nysgerrig, og fordi fugtstyringen har en lidt træls periodisk fejl, det ville være nemt at dokumentere med en log :-/ Jeg har på min unit et 8 polet stik, som kontrolpanelet er tilsluttet. Er er nogen der ved, hvordan dette stik typisk er sat til inde på printkortet.?
×

Important Information

Privatlivspolitik og We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.