Hop til indhold
  • 0

Erfaringer Ved Programmering


Nikolaj1354922313
 Share

Spørgsmål

Hej alle

 

Jeg er i gang med mit svendeforløb som elektriker, og i den forbindelse laver vi IHC installation. Jeg har desværre ikke haft mulighed for at arbejde med IHC i min læretid, men jeg synes det er helt vildt spændende. Mine computerfærdigheder er gode, selvom jeg ikke kan nogle programmeringssprog. Jeg er hurtig til at lære nyt, og interessen er der virkelig.

 

Jeg synes det er lidt uoverskueligt, hvor jeg skal starte henne? Jeg vil vildt gerne være i stand til at programmere skræddersyede løsninger, og meget gerne løsninger ud over LKs funktioner. Jeg har læst en masse tråde herinde nu omkring alt muligt, og jeg kan se der er masser af muligheder. Jeg har kigget på Raspberry PI, API, programmering af FB, IFTTT o.l. Men nu har jeg så forvirret mig selv :-) 

Jeg kan nævne af funktioner jeg gerne vil frem til er eksempler som:

  • Styringer vha. IFTTT. Fx når man rammer en lokation (GPS), så sendes et signal til controlleren.
  • Skræddersyede FB. Eksempelvis skal vi bruge en 1-10v styring på en eller anden måde i vores projekt. Her vil jeg gerne benytte en kombination af sol op/ned, PIR og timer, 1-10v dæmpning. Sådan at når det bliver mørkt, så tænder lampen på 20%. Når man så aktiverer PIR'en, så regulerer den op på 100%, og efter en given tid, så skruer den ned på 20%. Til sidst slukkes lampen på tidspunkt angivet af bruger.
  • Styring vha. 3. parts programmering.

 

Mit spørgsmål er derfor. Hvad ville I foreslå jeg starter med? Hvordan lærte I det i sin tid, og med de erfaringer i har pådraget jer, hvor ville I foreslå at man starter nu?

 

Beklager den lange tekst. Jeg synes bare det er pisse spændende, og jeg er helt fuldstændig vild med ideen om at programmere og få ting til at snakke sammen.

 

BTW. Hvis én af jer skrappe hoveder holder til i Århus omegn eller Herning omegn kunne jeg rigtig rigtig godt tænke mig at komme forbi og få lidt fif og tips :-)

 

God jul til alle!

 

Vh. Nikolaj

Link til kommentar
Del på andre sites

6 svar på dette spørgsmål

Recommended Posts

  • 0

Først og fremmest læs manualen.

Installer Visual programmet, og begynd og lege. Det er ikke nødvendig med hardware da man kan lave simulering i softwaren.

Start med LK's default/standard FB'r og få styr på begreberne og konceptet. Udvid så med LK's Standardhus da de er noget mere avanceret. Lev evt. selv dine egne. Programmeringen er ikke svær som sådan, det er mere et spørgsmål om man kan se logikken.

Når man har styr på IHC delen kan man begynde at integrere og lave styring via 3. Part f.eks. Mikkels Rpi og lign.

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

Så det her er et af de steder, hvor man rent faktisk for noget ud af en manual :-)

 

Jeg har siddet med en testkuffert i et par dage nu, og jeg har der igennem fået en forståelse af hvad det går ud på. Jeg har lavet en del PLC styringer, så det logiske har jeg rimeligt styr på. Jeg har i hvert fald ingen problemer med at programmere via de funktionsblokke der er i systemet, og hvis der opstår problemer har jeg bl.a. bare benyttet and/or blokkene rigtig meget.

 

Nu er jeg nået dertil hvor jeg synes det er træls at se på en masse forskellige FB'er for at fremkalde en funktion. Jeg har programmeret nogle lidt basic funktionsblokke selv. Der er dog nogle områder i selve programmeringen, som jeg ikke helt forstår. Men du mener det hele bør kunne findes i manualen?

 

Noget af det jeg har ledt efter uden held er:

  • Kigget efter hvordan memory fungerer på installationsdelen, men jeg synes ikke, at jeg kan finde særligt meget herom.
  • Ledt efter om 1-10v signalet tænd/sluk skal kippes eller have konstant tænd/sluk på indgangen. Umiddelbart giver det mest mening at det bare skal kippes, men da jeg kun kan simulere det, aner jeg ikke rigtigt hvad der sker.
  • Når man programmere og angiver hændelser. Hvis man bruger mere end en hændelse i samme program skal begge så være opfyldt? Her har jeg kigget lidt på den FB der hedder "Sol op og nedgang V.6.1", og der står i første programlinie hhv. "powerup" samt "systemtid". Der er jeg lidt i tvivl om den kun tjekker ved powerup eller om den også benyttes under normal drift.

Hvis jeg har småproblemer, der nok bare lige kræver et kort svar må jeg så PM dig Lars?

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

Memmory på installationsdelen

Tjaa findes faktisk ikke i softwaren, da det jo ligger i de enkelte installationsdele. Wireless dimmere kommunikere dog med controlleren og man kan dermed få vist niveau i software. Fortråde dimmere er der ingen info om niveau da der ikke er tilbagemelding, blot pulser til styring .

 

1-10V

Kip er nok ikke det rigtige at anvende. kort tryk(puls) eller lang tryk. Se evt. vejledningen:

http://www1.lk.dk/katalog/vejledning/98056_03.pdf

   

 

Hændelse i FB

Hændelse er normalt OR funktion. Power up kan indlægges hvis der er noget logik man vil være helt sikker på starter på en bestemt måde.

Alt efter hvordan man kodet programmet kan man længer nede under betingelser benytte AND eller OR funktion.

Se side 83 i manualen.

Det er også muligt at benytte Case altså bestemte betingelser se s. 92.

 

PM er velkomme til private/personlig ting. Er der tale om almene spørgsmål så hold dem her i forummet, da det kan være der er andre der kan svare eller få glæde af svaret.

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

Du skal have tusinde tak for dine svar. Der kommer nok en del spørgsmål hen ad vejen. Det er virkeligt dejligt at der findes nogen der er så behjælpelige.

 

Jeg tror at jeg valgte det forkerte 1-10v modul. Jeg har valgte den der hedder IHC/SA. Står SA for stand alone?

 

Lige en sidste ting jeg godt kunne tænke mig, af vide. Hvad skal man kende til, for at få det sat sådan op at man kan sende en mail til controlleren og på den måde styre den. Er det her man bruger raspberry pi? Vil nemlig vildt gerne kunne kommunikere med controlleren via mail, så man bl.a. kan bruge IFTTT (IF This Then That).

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 0

SA står lige netop for Stand Alone.

Men IHC/SA betyfer den kan benyttes med IHC eller som stand alone. Nogle enheder er enten eller, ikke både og. 

 

mht styring vha email kan det foregå uden 3. part. Læs nu manualen :rolleyes:   s. 126 og 128.

 

RPI er først nødvendig hvis du vil integrere direkte til anden(3. part) f.eks. vha. php eller anden script/kode.

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette spørgsmål

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loader...
 Share

×
×
  • Tilføj...

Important Information

Privatlivspolitik og We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

1200x630bb.png

ok